Klimaatwetenschappers en duurzaamheidsexperts zijn in trek op Wall Street. De Amerikaanse bank JPMorgan heeft een duurzaamheidsexpert weggekaapt bij het Environmental Defense Fund. Het hoofd van het klimaat- en duurzaamheidsonderzoek bij BlackRock komt van het World Wildlife Fund. En een klimaatspecialsist met een PhD in atmosferische en milieuwetenschappen is toegetreden tot het investeringsteam van Vanguard.

Banken en andere financiële instellingen zijn buiten hun traditionele talentenpoule van wiskundige genieën, beurskenners en financiële zwaargewichten aan het zoeken naar nieuwe collega’s die kunnen helpen de grote beloften in de strijd tegen de klimaatcrisis waar te maken en de milieurisico’s van beleggingen te bepalen. 

Het is een trend die in de afgelopen jaren is ingezet, omdat bedrijven te maken krijgen met strengere regels en druk van aandeelhouders. En niet omdat bank- en private equity-bestuurders ineens door waarden gedreven worden.  

Beleggingsbedrijven weten dat het hebben van betere inzichten en relaties dan de concurrent aan de overkant van de straat van onschatbare waarde is. En ze zijn bereid grote bedragen te betalen om klimaatexperts weg te lokken bij universiteiten, stichtingen en overheidsinstellingen. 

"Leidinggevende teams reageren vaak behoorlijk positief op een wetenschapper in de kamer", zegt Lauren Callaghan, een consultant van leiderschapsadviesbureau Spencer Stuart. 

Het salarispakket hangt af van de ervaring en kennis die iemand heeft, maar in New York kunnen mensen die veel weten van klimaatrisico's een jaarsalaris van tussen de 175.000 dollar en 350.000 dollar per jaar verdienen, zegt Diana Retana van werving- en selectiebureau Lawson Chase. 

Bij private equity-bedrijven kunnen klimaat- en milieuexperts zelfs wel meer dan een miljoen per jaar verdienen. En dat terwijl het mediane salaris voor hen in de VS 76.530 dollar per jaar bedraagt, zo blijkt uit gegevens van het Bureau of Labor Statistics.

Volgens oprichter en recruiter Ellen Weinreb van de Weinreb Group zoeken haar klanten uit de wereld van de private equity in toenemende mate kandidaten die niet alleen goed zijn in het sluiten van deals, maar ook ervaring hebben op het gebied van klimaat en milieu.

JPMorgan, BlackRock, Morgan Stanley en Wells Fargo hebben allemaal beloofd vervuilende bedrijven uit hun beleggingsportfolio's te verwijderen. Om dat te kunnen doen hebben ze technische expertise nodig om CO2-uitstoot en het terugdringen daarvan te kunnen meten. Bedrijven ontwikkelen intern ook klimaatmodellen die de risico's op natuurrampen en ontbossing kunnen vaststellen en de gevolgen van de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Die informatie weegt vervolgens mee bij het nemen van beslissingen over beleggingen.

De tijd zal leren of de inspanningen van de banken en financiële instellen echt verschil kunnen maken in de klimaatcrisis.

Sommige financiële insiders en politici vinden ESG-investeringen (Milieu, Maatschappij en Governance) onzin en bekritiseren vermogensbeheerders als BlackRock, Vanguard en State Street dat ze daar zoveel aandacht voor hebben. Maar dezelfde bedrijven liggen ook onder vuur van klimaatactivisten, omdat financiële bestuurders geen gehoor geven aan oproepen om beleggingen in olie- en gasbedrijven af te stoten.

Sommige experts, zoals professor William Boos van de afdeling aard- en planeetwetenschappen van de Universiteit van Californië zijn juist blij dat dergelijke bedrijven klimaatspecialisten inhuren. Volgens Boos is het goed dat klimaatwetenschappers nieuwe carrièremogelijkheden krijgen om een positieve impact te kunnen bewerkstelligen en meer te kunnen verdienen dan ze zouden doen aan de universiteit.

"Er wordt heel veel geld verdiend in de financiële sector met het helpen van het verkopen aan producten aan mensen die weinig nut hebben en de wereld niet beter maken", zegt Boos. Hij vindt het hartverwarmend om te zien dat de financiële sector begint te begrijpen dat de natuurlijke omgeving bescherming verdient en mensen daardoor minder kwetsbaar worden voor natuurrampen als overstromingen.

'Ik voelde mezelf verplicht terug te keren'

Sarah Kapnick is een van de belangrijkste experts op het kruisvlak van finance en klimaat. Ze werd onlangs aangesteld als hoofdwetenschapper van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die zichzelf beschrijft als "Amerika's milieuinlichtingendienst" binnen het Ministerie van Handel.

Kapnick stapte over van JPMorgan waar ze een jaar lang duurzaamheidsstrateeg en klimaatwetenschapper was, nadat ze eerder ook bij de NOAA had gewerkt. 

Kapnick heeft een PhD in atmosferische- en oceaanwetenschappen en begon haar carrière zo'n twintig jaar geleden als beleggingsanalist bij Goldman Sachs, toen er nog nauwelijks aandacht was voor klimaatwetenschap. Collega's bij de bank pestten haar destijds met haar belangstelling voor klimaatverandering, zegt Kapnick. En zeiden dat ze dat "als hobby zou moeten doen" en verder gewoon bankier moest zijn.

"Ik had het gevoel dat ik moest terugkeren en mijn expertise uit de private sector weer mee moest nemen naar de NOAA", vertelt ze aan Insider, "om zo te zorgen dat de data, producten en diensten van de NOAA worden gebruikt om de toekomst van de handel en de economie te bepalen."

Hoofdwetenschapper Sarah Kapnick van de NOAA. Foto: The National Oceanic and Atmospheric Administration

JPMorgan nam afgelopen januari Ben Ratner aan als directeur duurzaamheid, nadat hij bijna tien jaar bij het Environmental Defense Fund heeft samengewerkt met olie- en gasbedrijven om hun methaanuitstoot terug te dringen.

Ratner zegt die relaties bij JPMorgan te hebben behouden. De bank wil de CO2-impact van zijn olie- en gasportfolio dit decennium met 35 procent terugdringen, als onderdeel van een breder plan om hun beleggingen in overeenstemming te brengen met de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.

JPMorgan is wereldwijd de grootste financier van fossiele brandstoffen en heeft de sector sinds 2016 volgens The Rainforest Action Network 382 miljard dollar aan kredieten verstrekt.

Ratner zegt dat hij zijn collega's in de sector steunt die elke dag praten over het balanceren van de energiecrisis die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en het aanpakken van de klimaatverandering. Ook spreekt Ratner met non-profit-organisaties, overheden en gezaghebbende academici over het beleid van JPMorgan en leidt hij de poging om de omslag te maken naar een meer duurzame strategie.

"Ik vind het een goed teken dat de financiële sector de waarde van zowel milieukennis als klimaatambities onderkent", zegt Ratner. "Ik heb het heel goed gehad bij het EDF en vond het niet makkelijk er te vertrekken. Maar ik zie mijn positie bij JPMorgan als een grote kans om veel impact te hebben."

Zo worden klimaatwetenschappers verleid

Recruiters op Wall Street hebben een in de kern eenvoudig verhaal om klimaatwetenschappers te overtuigen: gebruik je expertise om mee te bepalen waar geld naartoe stroomt, te beslissen welke projecten financiering verdienen en grote bedrijven te helpen beter geïnformeerde besluiten te nemen.

En het hoge salaris kan natuurlijk ook geen kwaad.   

Als banken of private equity-bedrijven aankloppen, krijgen kandidaten vaak een tegenbod van hun huidige werkgever "in vormen die we nog niet eerder hebben gezien", zegt Kate Shattuck van managementadviesbureau Korn Ferry.

Dat kan bestaan uit een salarisverhoging van tussen de 10 en 30 procent of een snellere promotie van die werknemer, zegt Shattuck. Dat laat zien hoe groot de vraag is naar klimaatexperts, maar ook hoe hard de lonen in bredere zin stijgen. 

Milieuactivisten houden de vervolgstappen van de sector scherp in de gaten. Een indicatie dat klimaatexperts het verschil maken op Wall Street zou zijn dat er drastisch minder geïnvesteerd wordt in nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen, zegt klimaatactivist Jessye Waxman van de Sierra Club.

Het Internationaal Energie Agentschap zei vorig jaar dat beleggers geen geld meer zouden moeten steken in nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen om de wereldwijde opwarming onder rampzalige niveaus te houden. Maar die stap heeft Wall Street tot nu toe nog niet willen zetten.

"Als Wall Street wetenschappers gaat inhuren moeten ze hen ook serieus nemen en hun expertise gebruiken bij het nemen van financiële beslissingen", zegt Waxman.

LEES OOK: Opwarming van de aarde kan volgens VN-klimaatrapport nog binnen de 1,5 graad blijven, als er snel wordt ingegrepen